Firewall Nedir ? Firewall Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Jul 12, 2023
Network
Firewall Nedir ? Firewall Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Firewall Nedir ? Firewall Türleri ve Çeşitleri Nelerdir? 

Bilgisayar sistemleri için yazılım ve donanımdan oluşan güvenlik duvarı sistemleridir. Firewall cihazları , yazılımların uygun donanımlarla birleştirilerek üretilmesinden meydana gelmiş olan fiziksel ürünlerdir. Firewall kelimesi Türkçe’de “güvenlik duvarı” olarak ifade edilir.

Güvenlik duvarları yani Firewall sistemleri, gelen ve giden tüm ağ trafiğini kontrol ederek belirli filtrelerden geçirip, ağ trafiği içerisindeki zararlı eylemleri durdurmayı amaçlar. Bu sayede ağ güvenliği sağlanır. Şirket içi ağ veya ağlar üzerindeki cihaz ve bilgisayarlarınızı diğer ağlar (internet) üzerinden gelecek saldırılara karşı koruyan, iç ve dış ağlar arası ağ trafiğini (network) belirli kurallara göre denetleyen bir güvenlik mekanizmasıdır.


Firewall Türleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Firewall teknolojisini en sade şekilde anlatmak adına; “yapılarına göre firewall türleri” ve “mimarisine göre firewall türleri” olarak ikiye ayırabiliriz.

Yapılarına göre firewall çeşitleri de kendi aralarında ikiye ayrılırlar. Bunlar;

1-“Yazılımsal Firewall” (yazılım tabanlı firewall)
2- “Donanımsal Firewall” (donanım tabanlı firewall)

şeklinde sınıflandırılır.

Yazılım Tabanlı Firewall Nedir;

Sistemdeki işletim sistemi üzerine kurulan, ekstra bir donanım gerektirmeyen güvenlik duvarı çeşididir. Sınırlı ve az sayıda sistem olan yerler için kullanılabilir , Mevcut işletim sistemi üzerinde çalıştığında ekstra bi donanım ihtiyacı bulunmamaktadır. Fakat kolayca devre dışı birakılabilir

Donanım Tabanlı Firewall Nedir;

Ağınızın güvenliğini sağlayacak olan güvenlik duvarı yazılımının; bilgisayarınızdan ve routerınızdan bağımsız bir cihaza yüklenerek kullanılması şeklinde açıklayacağımız bir güvenlik duvarı çeşididir. Yazılım tabanlı firewall gibi kolayca devreden çıkarılamazlar
Ayrı bir cihaz olarak kullanıldığı için sisteminizdeki kaynakları tüketmezler

Günümüz de hızla gelişen teknoloji ve internet ortamının gereksinimlerine uygun birçok marka ve model Firewall cihazları bulunmaktadır. Ancak yıllık lisanslama maliyeti , donanım , yazılım maliyetleri gibi bir çok maliyet düşünüldüğünde , Kullanıcı Dostu Mikrotik ürünlerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.