VPN Nedir? Faydaları Nelerdir?

Jul 11, 2023
Network
VPN Nedir? Faydaları Nelerdir?
VPN Nedir? Faydaları Nelerdir?

Vpn Nedir? VPN, Sanal özel ağlar olarak tanımlanır.
Virtual Private Network kelimelerinin kısaltması olarak kullanılır.
Genel olarak şirketlerin şubeleri arasındaki iletişimi şifreleyerek güvenli iletişim sağlaması,
çalışanların evden yada seyahat halinde iken firma icerisindeki kaynaklara
( Sunuculara, Dosya Paylaşımlarına, VoIP, Sip, Şirket içi kullanılan Portal sistemlerine, vb.)
güvenli şekilde erişmesi amaçlanmaktadır.

VPN çalışma mantığı oldukça basittir.
Masaüstü , Dizüstü, Tablet ya da mobil cihazınız üzerindeki VPN uygulaması ile kolayca şirketiniz yada baska bir vpn servisine bağlantı yapabilirsiniz, cihazınızda sanal bir ağ bağdaştırıcısı kurulmuş gibi düşünebilirsiniz. İnternete VPN ile girdiğinizde IP adresiniz size VPN servisi tarafından tanımlanan IP adresi ( şirket ip adresiniz ) olarak görünür.

VPN, birçok farklı protokol ve teknolojiyi bir arada kullanmaktadır. Bir bilgisayardan karşı taraftaki diğer bilgisayar arasındaki iletişim kriptolama yapılarak güvenli bir tünel kurulması sağlanır. Bu tünel içerisinden geçen veri şifrelendiği için araya giren veya girmeye çalışan kişiler yalnızca kriptolu veriyi görebileceği için güvenliğiniz sağlanmıştır. Bu kriptolama seviyesi ne kadar iyiyse gizliliğiniz de o kadar güvenli olur.

VPN ilk olarak kurumlar arasındaki iletişimi güvenli kılmak için kullanılmaktaydı. İnternet üzerindeki takip, gizlilik ihlalleri ve benzeri sonuçlar ortaya çıktıkça son kullanıcıların da tercih ettiği popüler bir uygulama haline geldi. İnternetin ilk zamanlarında VPN, farklı lokasyonlardaki kurumların birbiri arasındaki iletişimi güvenli kılmayı amaçlamış olsada günümüzde VPN kullanımının faklı bir amacı da, erişimi engellenmiş olan sitelere erişebilmektir. Zira VPN firmaları için ülkemiz Pazar hedefindeki ilk beş ülke arasındadır. Bu yüzden ,VPN anonim olma ve internete bağlanılan cihazı olası kimlik avı / saldırı gibi kötü olaylardan korumak için de kullanmaktayız.

Örneğin;


Birkaç şubeniz olan bir mağaza zinciri oluşturduğunuzu düşünün, bu şubelerin merkezi şube ile iletişim haline olması gerekiyor ve muhasebe kayıtları gibi hassas veriler için internet üzerinden şubeleriniz ile iletişime geçmek istiyorsunuz. Ayrıca seyahat halindeki çalışanların yada evden çalışan personelinizin de bu verilere erişmesi gerekli. Bu verileri alıp, gönderirken maalesef ki güvende değilsiniz. İnternet bağlantısı sağladığınız modemden, servis sağlayıcıya ve hatta aradaki iletişimi sağlayan diğer şirketlere kadar her noktada siber saldırganlarla karşılaşabilirsiniz. Şubelerinizi şirketinizin merkezine VPN uygulamaları üzerinden bağlantı sağlayarak gelip giden veriyi kriptolu bir şekilde iletir ve seyahat halindeki yada evden çalışan personelinde ( tablet , dizüstü, masaüstü , mobil) vpn ile şirket ağınıza katılmasını sağlayarak, hem güvenlik hem de gizlilik sağlamış olursunuz. Arada olan şirketler veya araya girebilecek bir saldırgan yalnızca kriptolanmış yani okunamayacak halde olan veriyi görecektir.